A pálinka írül, az írekről magyarul

Pucsín

Pucsín

Miért épp az írek?

2017. április 01. - grtszb

Írország mindig tartogat számomra valamit, amitől térdet csapkodva nevetek, vagy ami mélyen elgondolkodtat. Három témakörben szeretném megosztani veletek a híreket és érdekességeket a szigetről, és ahol minden kő és fűszál beszél, az emberek pedig még meghallgatják.

Kult

Az ír kultúra nagyon izgalmas, amiben keveredik a kelta és a katolikus múlt, az elnyomottság, a büszke függetlenedés, az elvágyódás vidékre vagy a tengerre, az erős nemzeti érzés és a multikulti nagyvárosiság.  Ezeknek a keveredése egyrészt nagyon ismerőssé teszik az országot, másrészt rengeteg apró és hagyományt ad, amik egy idegen számára különlegessé teszik a smaragd szigetet. Létezik még egy ország, akinek saját focija van, amit önkéntesek játszanak, mégis stadionokat töltenek meg vele? Egy ország, ahol tökéletesen együtt tud élni a régi és az új? Ahol az uralkodó mentalitás a "csak pozitívan", még annyi történelmi sérelem után is? 

Politika

Az ír állam a XX. század gyermeke, így egy viszonylag fiatal szereplő a térképen. Az 1916-ban kitört forradalomnak tavaly volt a 100. évfordulója, az állam maga, viszont még nincs 100 éves; az írek 1921-ben harcolták ki függetlenségük a Brit Királyságtól. A gazdasági kötelékek és Észak-Írország, mint a legérzékenyebb és legégetőbb kérdés azóta is összeköti a két országot egymással, ezért, bár a 2008-as pénzügyi válság kicsit hátrasorolta Írországot az Unióban, a BREXIT-tel változni fog Írország helyzete az EU-ban. A BREXIT által leginkább érintett országként vajon milyen szerepe lesz a tárgyalásokban és jelent-e majd valamit, hogy ezzel ő marad az egyetlen angol anyanyelvű tagállam az EU-ban? Érdemes lesz tehát figyelni a bel-és külpolitikát, és a tárgyalások közti manőverezést.

Ír-magyar

Az erős magyar kivándorlás csak egy dolog, de a távolság ellenére van, ami összeköti a két országot. Miért adott a legnagyobb ír író, James Joyce főszerepet egy magyarnak az Ulyssesben? És miért tanulmányozták a 1867-es kiegyezést az írek olyan elánnal a XIX, század végén? 

Addig is, íme egy kis bevezető a Pucsínról, hogy aztán jöhessen minden, ami ír, magyarul:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pucsin.blog.hu/api/trackback/id/tr7712393691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása